joi, 6 mai 2010

Base si reforma-incepind cu azi ora 18

De ieri am auzit soapte pe la Bucuresti ca FMI ne-a gasit cu pantalonii in vine.Nimic din ce s-a convenit pentru primul imprumut nu s-a pus si in practica. A intervenit si Mugur Isarescu cu acelasi aer de om care-a fost plecat si uite ce gaseste la intoarcerea acasa.
Nu inteleg cum de Isarescu este asa de apreciat... sincer... Doar el a gestionat si hiperinflatia si dobinzile la banci de 120% pe an. El a semnat bancnota de un milion.In Europa doar sirbii au mai avut bancnota de un milion si asta pentru ca au facut razboi 10 ani. Noi n-am avut razboi dar am avut geniala triada Iliescu-Vacaroiu-Isarescu , cind ceilalti din blocul estic tocmai isi terminau autostrazile.
Isarescu este cel care m-a facut sa-mi aduc aminte de profesorul de socialism din facultate. Cind m-am nimerit si eu la un curs ,tov. profesor zicea ca sa nu ne inchipuim ca in comunism o sa avem toti masini si vile la mare si la munte. Banuiesc ca urma sa avem sigur cite o bicicleta.
Asa si Isarescu acum vreo 5 ani. Era suparat ca isi cumpara romanii televizoare si frigidere.Pai daca nici televizor nu-ti poti lua,la ce dracu' sa mai muncesti?!

Asta e ... Oameni de neinlocuit. Tovu' de socialism a predat capitalism si management dupa revolutie si Isarescu ,de douazeci de ani ,are mereu atitudinea asta de om surprins de prostiile altora. In loc sa ne spuna citi bani si la ce dobinda ia guvernul imprumuturi lasind economia fara finantare, o face pe moralistul.

In SUA indicatorii economici se publica saptaminal. La noi ,trimestrial. Si aia au o economie de 500 de ori cit a noastra.

E cam ceata peste informatiile astea.Eu citesc bugetul de stat (in capitolele mari biensur) si le votez pe cele locale de 18 ani.Chiar nu-mi dau seama cit de rau stam.Pot extrapola situatia locala la cea nationala dar eroarea poate fi foarte mare.

In principiu, de azi 6 mai ora 18 a venit reforma in cheltuielile publice. Sa recapitulam ce-a zis Basescu:
1.Lefuri mai mici in tot sistemul bugetar cu 25% si concedieri in acelasi procent pina sfirsitul anului.
2.Pensii mai mici cu 15%
3.Programe sociale taiate nu se stie cu cit
4.Taierea subventiilor
5.Orientarea platilor catre firmele care au lucrat pentru stat.
6.Vina e a liberalilor ca au facut risipa in 2008

Nimic despre pasivitatea de anul trecut cind ne-am imprumutat ca sa cistige el alegerile...
Nimic despre insistenta lui de a trece legea cu cresterea salariilor la profesori cu 50% ,salarii care pina la urma n-au crescut ci vor scade cu 25%,ca-n bancurile rusilor.
Liberalii sint de vina..

Sa le iau pe rind. Intii cu lefurile din administratie. Basescu s-a ratoit la adminstratia locala ca risipeste banii cu salariile.Pai la Galati,salariile n-au depasit niciodata 5% din buget. De unde 29% din cel national? Banuiesc ca de la guvern.Numai Ministerul Agriculturii are vreo 5000 de angajati la Bucuresti.Nici nu stiu pe unde stau oamenii astia.Unde incap oare? Si atitea ministere!
Ungurii au opt ministri. Pe alea mari: interne-externe-aparare-industrii-sanatate-muncii-invatamint plus unul de afaceri sociale in care intra toate celelalte. Noi avem 17.
Si mai zicea Basescu de consiliile de adminstratie , sa se impoziteze indemnizatiile. In adminstratia locala indemnizatia e de 30 lei/luna pe lege.
Sint foarte bucuros. O sa aiba si miticii somaj.Ca la Bucuresti ,cu 400.000 de functionari,o sa plece 100.000 acasa. De la primaria Galati o sa plece 100. O sa ramina miticii pe drumuri si o sa suga mai putin din banii nostri!

Doi. Cu pensiile e jale.Cum doamne-iarta-ma sa iei banii pensionarilor. Oamenii astia abia isi trag zilele. Cum sa le tai din bani. Adica tii program ca venitul minim garantat ,in care toti betivanii si puturosii din Romania au cit sa nu se gindeasca sa se apuce de munca si iei banii pensionarilor care au muncit o viata? E revoltator.
Venitul minim garantat ar trebui desfiintat imediat si banii dati la pensii.Stim cu totii ca zeci de mii de oameni de tara si-au vindut ce-au avut prin curte sa poata raporta ca sint saraci lipiti.
E greu de comentat o asemena masura. Batrinii si copiii sint singurii care merita protectia noastra nu betivii si puturosii minim garantati. Si sa nu zica cineva ca nedreptatesc pe careva.Cei care chiar nu pot munci au alte programe de asistenta.

Trei. Programe sociale. Se taie chiar cind trebuia ca pe linga corn si lapte sa fie pus si-un mar (si pentru conformitate si-un furazolidon).Aici presedintele a zis doar ca se taie. De unde,cum si cit vom sti intr-un episod ulterior.

Patru. Taierea subventiilor. Aici lucrurile devin dramatice. Daca se taie subventiile la caldura,preturile se dubleaza,un bilet de tren pina la Bucuresti ar ajunge 50 de euro iar biletul de autobuz cel putin 2 lei. Rezultatul e clar.Nimeni nu va mai plati nimic. Desi Basescu a zis ca trebuie sa ramina subventie numai pentru cei cu venituri mici. Oameni buni,ajutoare pentru caldura pentru cei cu venituri mici SE DAU SI ACUM!


Sar pe cinci,ca n-am ce comenta si ajung la sase ,ca liberalii sint de vina.Asa e ,ca noi l-am facut presedinte pe Basescu in 2004. PD-ul era mic,n-avea forta. Desi ,sincer sa fiu, Nastase n-ar fi fost mai bun. Daca iesea presedinte ne punea pielea-n bat la toti din opozitie.

Atit pentru seara asta. Hai sa ne punem copiii sa invete franceza,engleza si germana. Limbile straine sint obligatorii daca vor sa aiba o viata normala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu